úterý, listopadu 28, 2006

Krev

Krev je kapalná cirkulující tkáň složená z tekuté plazmy a buněk (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky). Medicínské termíny souvisící s krví často začínají na hemo- nebo hemato-, co je odvozeno z řeckého slova „haima“ znamenajícího „krev“.
Vzhledem k její funkci se o ní často mluví též jako o trofické tkáni nebo trofickém pojivu.
Hlavní funkce krve je dopravovat živiny (kyslík, glukózu) a stopové prvky do tkání a odvádět odpadní produkty (např. oxid uhličitý a kyselinu mléčnou). Krev též transportuje buňky (leukocyty, abnormální nádorové buňky) a různé substance (aminokyseliny, lipidy, hormony) mezi tkáně a orgány.

Dnes ráno jsme poprvé v životě darovali krev. Nejhorší bylo se dostat na Transfuzní oddělení. Dálnice byla jak jinak než ucpaná až po nájezd. Parkoviště u nemocnice plné. Nakonec jsme parkovali mezi paneláky. Na transfuzní oddělení jsme šli poprvé, takže jsme si prošli celou nemocnici než jsme ho našli. Taky jsme zjistili, kde máme příště parkovat. Kousek od něj je totiž dostatečně velké parkoviště :). Po absolvování povinného kolečka - evidence, odběr krve a konzultace s lékařem - jsme šli na to. Nejdřív se musíte najíst a napít (rohlík a čaj). Následně si umyjete ruku, do které zavedou jehlu. Sestry na nás byly hodné, naštěstí. Ta moje mi, ale nemohla najít žílu, a tak si pozvala další sestru na pomoc. Během asi 10 minut nám každému vzali 0,5 l krve. Po odběru jsme si dali něco na posilnění a potom jsme vyrazili do práce s příjemným pocitem, že jsme udělali dobrou věc.

Štěpán: dárci krve si mohou odečíst z daní 2.000Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.