neděle, února 04, 2007

Jak správně namazat


Pokud letos plánujete jet poprvé (nebo po delší době) na běžky a nejste si jisti správným mazivem, doporučuji k přečtení dva články: tento a tento. Obecně se doporučuje mít sebou alespoň základní sadu vosků: zelený (mráz, pod -10 °C), modrý (pod nulou), fialový (kolem nuly), červený (teplota nad nulou) a případně ještě žlutý (jarní počasí). Vosky se dále označují na Speciál (o trošku chladnější) a Extra (o trošku teplejší). Dále umělohmotnou škrabku (případně i železnou), korkovou roztírací kostku, hadru (nesmí pouštět chlupy a vlákna) a občas se hodí i nylonový kartáč.

Vosk se roztírá na skluznici v oblasti pod botou (stoupací část skluznice) plus cca 20cm na obě strany (záleží na váze (batohu) apod.). Zbytek skluznice je dobré jednou za čas navoskovat a zažehlit sjezdovým voskem.

Tuhé vosky se nanáší na studenou skluznici a jdou i vrstvit, vždy se nanáší teplejší vosk na studenější. Tekuté mazání (lyží) se nanáší na teplé skluznice. Tekuté mazání (lidí) se může provádět jak za tepla, tak i zastudena (víc zahřeje).

Vosky je potřeba uhladit po směru jízdy (aby nedřel při jízdě dopředu, ale dozadu). Lyže které mají protismykovou vrstvu se voskovat nesmí!

Vždy po jízdě je dobré vosky seškrábnout a vyčistit skluznice. Chemické čističe nejsou úplně vhodné, protože vymývají i vosk, který _impregnuje_ skluznice (je potom potřeba zažehlit nový vosk).

Za týden snad budeme ještě chytřejší :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.