neděle, března 11, 2007

Pán prstenů On The Air

Včera jsem si na nádraží v Židenicích všiml, že se má koncem března a začátkem dubna vysílat rozhlasová verze Pána prstenů. Ó jak já se těšil. Jako piškot jsem rozhlasové příběhy měl rád.

Pána prstenu naladíte na ČRo2 - Praha od 19.3. do 8.4.2007, podrobnosti zde. Nikdy jsem toto rádio neladil, ani nevím kde přesně vysílá (asi Praha a okolí). Každopádně rádio vysílá i na internetu, dokonce v několika formátech a kvalitách.

Má to ovšem jeden háček - je to slovenská verze rozhlasové hry. Nu což, uslyšíme... V hlavní roli Marián Labuda (že by Frodo? ;) ).

Začal jsem tedy hledat něco, v čem bych si to všechno pěkně nahrál. Nainstaloval (a posléze ihned odinstaloval) spoustu sharewarových nástrojů - šli sice skinovat, ale zřaly docela dost paměti a hlavně z rádií v ČR neznali skoro nic. Až jsem našel Screamer Radio. Malý, jednoduchý, freeware, pěkný, umí česky a zná česká rádia (a další jdou přidat). Nevím proč, ale celou dobu jsem se bál, jestli se náhodou nebude převlékat - nějak ten název ve mě pořád evokuje Screamers... A od těch po zkušenostech z pátečního plesu raději ruce pryč.

Každopádně Screamer Radio umí nahrávat, zná mj. Evropu 2, ČRo; další rádia jdou přidat, zobrazuje názvy skladeb (pokud to stanice podporuje), v paměti si ukousnul cca 15 mega... Jen mi vadí divný výběr bitrate vysílání - v seznamu si vybere stanici na poslech, ale program sám vybere jednu z nejhorších kvalit. Pro výběr různých zdrojů (wma/mp3/ogg a 128/64/...kbps, jsou-li dispozici) slouží tlačítka < a >.


Navrhl jsme několik dalších stanic na přidání do globálního seznamu předvolených stanic (formát přidávání je popsán tady). Prakticky všechno vysílá přes play.cz, případně cesnet.cz.

3 komentáře:

  1. Český rozhlas s Březnem, měsícem internetu rozjel mohutné podcastování. To se ČRo2 netýká?

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si toho všiml. Ale bohužel tady (před programem vysílání) píšou, že "UPOZORŇUJEME POSLUCHAČE, že pořady s Pánem pstenů NEBUDOU po odvysílání zařazeny do našeho audio archivu!!! Důvodem jsou autorská práva k dílu, která nedovolují jeho další šíření. Doporučujeme tedy pozorný poslech pořadů v živém vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha."

    Takže se pokusím nezapomenout a nahrát si to. Když to budou mít i jako podcast, tak budu mít o starost míň.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem si jistej, ale mám dojem, že "podcast! = "audio archiv" :(

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.