úterý, dubna 10, 2007

Velký pátek

Zvyky:

  • Vstávalo se před východem slunce, lidé se chodili mýt do potoka, aby se chránili před nemocemi.

  • Někde se chlapci potápěli a snažili se ústy vytáhnout kamínek, který pak hodili levačkou za hlavu, to je mělo ochránit před bolením zubů.

  • V krajích s plátenickou výrobou se předly pašijové nitě, pak se udělalo na šatech několik stehů, to mělo ochránit před uhranutím a zlými duchy. Košile ušitá z plátna pašijových nití chránila před bleskem.

  • V tento den se nesmělo nic půjčovat, protože půjčená věc by se mohla očarovat. Věřilo se hodně na čarodějnice a uhranutí.

  • Nepracovalo se na poli ani v sadu, aby se nehýbalo zemí.

  • Nepralo se prádlo, protože by se prádlo namáčelo místo do vody do Kristovy krve.

  • Také se chodilo dům od domu, za zvuku řehtaček a různých říkaček se oznamovalo poledne a ranní i večerní klekání. Hospodyně připravovala obdarování v podobě sušeného ovoce, pečiva, vajec a někdy také drobných peněz.

Pověsti:

  • Na Velký pátek se děly zázraky a země měla magickou sílu. Otevírala se, aby ukázala své poklady. Poklad označovalo světýlko nebo kvetoucí či zářící kapradí, otvor ve skále, ze kterého vycházela záře. Na souš vycházeli vodníci a proháněli se na koních. Podle pověsti se i na chvíli otevřela hora Blaník.

První poklad dne jsme ulovili kolem půl třetí odpoledne

chtěli jsme být první, ale nestihli jsme to :( . Byla jsem si jistá, že uvedený památník trefím sama bez GPS, ale opak byl pravdou. Naštěstí jsem si rychle uvědomila, kde se správný památník nachází a odlov už byl rychlý.


Udělali jsme si krátkou přestávku a večer jsme vyrazili i s Mišákem na další sváteční lov pokladů.

Tentokrát jsme se prošli polem nepolem, lesem nelesem, lomem nelomem.

Rychle jsme se zapsali, vyzvedli TB Pedro, the Naughty Pig a uháněli na další poklad. Přesunuli jsme se dostatečně blízko, aby jsme si udělali krátkou procházku a našli

Poklad jsme odlovili rychle a bezpečně jsme vyzvedli TB Diabetes. Po krátké projížďce autem jsme měli další možnost se projít. Tentokrát jsme šli kolem řeky. Mišáka jsme nechali odlovit soutok Svratka-Leskava, kde jsme uložili TB Pedro a pokračovali jsme dál.

Došli jsme k jezu od kterého vedl náhon. Voda se přes něj valila neskutečně rychle. Prostředí se nám moc nelíbilo a tak jsme se snažili urputně hledat, aby jsme už už byli pryč. Povedlo se

Šli jsme dál po proudu řeky až jsme dorazili k mostu. Zde jsme zjistili důležité informace, které nás dovedou k další keši. Jelikož už bylo docela pozdě a počasí se ochladilo, vyrazili jsme zpět k autu. Na Velký pátek toho bylo až dost...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.