pondělí, dubna 16, 2007

Windows Vista

V pátek jsem pořizoval nový počítač s Windows Vista, naštěstí ne pro sebe :). Mělo jít o počítač na psaní /web / poštu / poslech hudby / sledování filmů, takže HW jsem vybíral spíš jenom kvůli nárokům Visty a Office 2007.

S Martinem (a posléze i s dalšími) jsem řešil jestli 32 nebo 64b verzi - procesor je přece jenom 64b. Vzhledem k plánovanému účelu se mi dostalo jednoznačné doporučení na 32b. Pro využití potenciálu 64b procesoru by byly potřeba 64b verze programů; navíc tam prý jedou asi jenom 4 hry :).

Nic mimořádného jsem od systému nevyžadoval, tak jsem neprozřetelně s ohledem na cenu vybral nejnižší úroveň, tj. Home Basic. Tenhle výběr se mi tedy nepovedl... Jelikož jde o počítač do domácnosti, mohl jsem použít Office 2007 Home/Student, který obsahuje Word + Excel + PowerPoint + OneNote.

Instalace proběhla ok, zadal jsem seriové číslo, vybral disk a už jsem nic jiného nemusel dělat. S instalací ovladačů motherboardu, grafiky i vypalovačky to bylo horší. Ani jedno CD od těchto komponent nefungovalo ve Vistě (nešlo spustit / nainstalovat). U MB ani grafické to ani tak nevadilo, protože ovladače šlo stáhnout z netu (i když ke grafice to je pěkný bumbrdlíček). Jenže na CD k vypalovačce je i dodávaný SW (Nero, PowerDVD...), který může zamrzet. Na netu ho totiž neseženete, jsou to přece jenom OEM verze. U Nera se mi sice podařilo stáhnout poslední verze řady 6 i 7 (nebyl jsem si jistý co je na CD), ale stejně jsem ve finále neuspěl.

Nero 7 šlo nainstalovat bez problémů (Ahead se také chlubí tím, že je Vista kompatibilní), ale nevzal mi OEM licenční číslo vypreparované z dodaného CD, protože to je pro verzi 6. Poslední vydání 6 se zase vůbec nechtělo nainstalovat, protože instalátor prohlásil, že prý Vistu nepodporuje. Takže jsem se znovu pokusil nainstalovat verzi z CD - tady Vista jenom varuje, že jsou s touto verzí hlášeny problémy. Nainstalovat šla, spustit už ne :(. Podle všeho prý nějaká předposlední verze 6 ve Vistě jede. Do posledního buildu totiž přidali kontrolu na Vistu, aby do ní nešla nainstalovat. A aby tedy zákazníci přešli na 7 řadu.

No nic, budou si muset zvyknout na ImgBurn (nebo jak se to jmenuje).

Jediné z CD od komponent, které mi ve Vistě jelo, bylo k LCD. Respektive se spustilo, nabídlo mi zobrazení návodu na instalaci ovladačů pro Windows Vista a nic víc :). Postupoval jsem tedy podle návodu. Klasika: vlastnosti zobrazení - monitory - ovladače. Dál už to bylo nezvyklé: hledat ovladače online. Nezvyklé pro to, že obdoba této fce v WinXP mi nikdy nic nenašla... Tady ve Vistě to pohotově našlo správné ovladače.

V okamžiku kdy jsem se začal pídit jak je to s rozhraním Aero jsem zjistil omezenost verze Home Basic. Ta Aero prostě nemá. Je nejlevnější, to pochopím. Stejně tak ovšem neumí přehrávat DVD. To už je horší, tohle bych dnes očekával i od toho nejlevnějšího z nejlevnějších... Dodatečná instalace kodeků (případně tyto) pořád nepřiměla Windows Media Player přehrávat DVD. Čas pro Media Player Classic.

Abych pravdu řekl, tak jsem dopředu nečetl srovnání jednotlivých verzí Visty. Každopádně od té nejnižší jsem aspoň to přehrávání DVD čekal.

S instalací ani aktivací Office 2007 nebyl problém. Microsoft teď bohužel změnil OEM podmínky, není mi moc jasné proč. Pro OEM instalaci Office 2007 si musíte objednat balíček CD pro System Builders. Nainstalujete Office na nový stroj, zákazníkovi dáte prázdnou krabičku (bez média) se seriovým číslem. Pokud bude zákazník potřebovat přeinstalovat Office, musí si buď do 90 dnů od koupě objednat instalační média (za 20Eur) nebo jít za vámi. Pokud má nějakou z nejvyšších verzi systému, tak si může celý udělat zálohu celého systému, ale to v tomto případě nejde.

Jinak nejspíš z důvodů bezpečnosti se systém při spouštění všeho možného ptá, jestli si jste jisti tím, že chcete tu či onu věc spustit... Nevím jestli to něčemu pomůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.