středa, února 13, 2008

WinAppleBuntu

Minulý týden jsem se opět vrátil k otázce volby životního stylu, tedy pro nás informatiky k výběru operačního systému. Ne že bych s Ubuntu nebyl spokojený: doma mi sice bootuje cca 6 minut (vs. WinXP cca 10 sec), nemám pro něho ovladače pro TV kartu, pořádně v něm nefunguje iPod a občas mi prostě nějaká aplikace jen tak spadne... To poslední ale spíš systém dělá, aby mě rozveselil a dostal z té nudy při práci. Za všechno z toho můžu ovšem já: krabice je doopravdy plná vším možným a já nějak nemám dostatek času a zkušeností to dát všechno pěkně do kupy.

I řekl jsem, že se poslušně vrátím na WinXP, koupím si domácí licenci pro Office, Photoshop, zlevněný Corel Draw, nainstaluju iTunes, software pro sledování a nahrávání televize a bude mi dobře. Jenže v tom se mi dostal do ruky počítač na přeinstalování, právě s XP. Při reinstalaci zatuhne někde u 67% (nedělaly tohle už Win98?) a nic. Zazálohovat data, formát, nainstalovat, znovu nahrát data, zahrát si na žongléra s CD (systém, deska, grafika, TV karta, střižna, vypalovačka, Office, klávesnice, volant atd.) a potom na hledače pokladů (Service Pack, .NET (obojí při stahování z MS Update většinou trvá déle a není kotrolovatelné), WinAmp, kodeky, Media Player Classic, Total Commander bla bla bla). Chci to takto? Sice mi všechno jede, ale apt-get install se s touhle olympiádou nedá srovnávat.

Tak co nakousnuté jablíčko - Apple a jejich Mac? Mimochodem nepřemýšlel někdy někdo proč je to jablíčko jen nakousnuté a nedojedené? Nebylo kyselé, nezralé nebo přezrálé? No dobře, konec vtipu. Macky se mi líbí, jsou příjemné na ovládání a není potřeba řešit nic takového jako patice procesorů a pamětí... Spoustu SW je součástí počítače a to ostatní jde pěkně přehledně dokoupit. Ano, jsou krapet dražší (zvlášť u nás). Ano, jdou hůře rozšiřovat. Ale jsou pěkné, tiché, mazlivé, bezproblémové. Jenže co když budu chtít něco víc: u PC vyměním za pár stovek kartu a jedu dál. I tohle by šlo zvládnout.

Takže kam teď dál? Prostřední varianta mě odrazuje: všichni mají Windows, pořád s nimi něco je a pořád je co opravovat. Opustím nadobro Windows a všem to rozhlásím, abych už nemusel řešit Win-related issues :). Když bych přešel k Jablíčkům, tak mám sice určitě vynikající stroj, ale můžu vyhodit všechny ty větší či menší placky, co jsem od podzimu nacpal do krabice pod stolem, což by mi určitě bylo líto. Asi s tím začnu nějak postupně, třeba nový nakousnutý notebook až odejde ten současný?

Na závěr takový malý povzdech nad lidmi, mixéry a počítači. Při tom všem jsem si uvědomil velkou příležitost na trhu: domácí (malofiremní) správce počítačů. Natáhnout a nacvaknout kabel od zásuvky kabelovky k počítači, vyměnit základní desku, zvětšit disk, zprovoznit ADSL internet, odvirovat, přeinstalovat, opravit ty divné chyby co se objevují po startu, vybrat monitor, tiskárnu. Takový ajťák je většinou sdílen rodinou a okruhem známých, takový domácí lékař (na rozdíl od něho většinou nestačí Paralenová rada po telefonu). Podle mě stále nedostatkové zboží. Spousta lidí má tolik problémů, ale nijak je neřeší. Známá měla na notebooku přes rok a čtvrt vir a tak ho prostě nepouštěla. Nevěděla co s ním. A všechno pěkně účtovat podle napočatých půlhodin. Každopádně já bych to asi nevydržel dělat a pokud ano, tak jen kvůli penězům. Stačí mi jen ty stroje co mám nablízku, pak už bych asi začal opravovat kladivem.
Češi jsou sice národ kutilů, ale když je problém s motorem, tak si ho v garáži neopravíte. A to stejné platí pro počítače. Jeden ze zákazníků si to představoval tak, že se mu objeví zpráva, že je rozbitá vypalovačka. On zmáčkne na boku počítače tlačítko, mechanika se vysune (kabely se automaticky odpojí), zanese ji do obchodu a řekne, že tohle se mu rozbilo a chce to ještě jednou. Zaplatí, přijde domů, zasune zpátky, všechno se zapojí a nainstaluje automaticky... Funguje to takhle u vašeho auta? PC je na tom podobně: není mixér nebo video, a ještě nějakou dobu asi nebude.

4 komentáře:

  1. Pekne... Za posledni tyden jsem preinstalovaval/zachranoval 4 (slovy ctyri) pocitace s Windows. Zdarma :-( A to je presne ten duvod proc ja na svych domacich pocitacich pouzivam OS X, ale predevsim proc vsem tem lidem, kterym (casto opakovane) zachranuji PC pod pohruzkou ukonceni jakehokoliv budouciho supportu vnucuji Apple. Clovek ma pak totiz navzdy svaty pokoj (a vdecneho switchera)! A co se tyce toho prechodu, nic neni treba vyhazovat, diky Parallels/Fusion muzes mit i ty Windows - dokonce tam behaji tak nejak lepe.
    PS: Nemam IQ150...

    OdpovědětVymazat
  2. Já už jsem naprosto rezignoval na nějaké vnucování-obhajování-zatracování operačních systémů. Každý má svoje pro a proti, jde jen o to, co člověku nejvíce sedí. Jenom jedna rada: místo Ubuntu vyzkoušej openSUSE. Možná budeš překvapen :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Můj názor znáš, takže pro čtenáře blogu :)
    Přijde mi, že když máš nějaký problémy s Linuxem, tak není řešení Mac, o kterým nevíš už tuplem nic a asi ani neznáš nikoho, kdo ti s ním poradí. To je z bláta do louže.
    Asi se ti na to Ubuntu budu muset přijít podívat :)

    Ta myšlenka s domácím opravářem počítačů je fakt zajímavá. Takhle když člověk musí příbuzným a zámým spravovat počítač zadarmo, tak je to jen k nasrání...

    OdpovědětVymazat
  4. Ludek: myslel jsem vyhazovat zelezo, ne SW. Co jsem se vratil, tak jsem spis investoval do HW (bo to Ubuntu je zadaco, ze? :) )

    Martiner: Apple simply works ;). Nechci se do toho vrhat a videt v tom zachranu, ale rad bych vyzkousel, jestli "certifikovany" HW funguje tak jak ma. Vyzkouset. Idealne dostat treba nejaky sluzebni MacBook, ze.

    Apple odbornika znam: Ludek.

    Ubuntu jeste poladim a urcite i vyladim: chtelo by to vic casu a klid... Ale zastavit se muzes, dame DDR versus :).

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.