čtvrtek, února 22, 2007

Exkurze Seznam.cz

Pro posluchače kurzu PV201 Portálové technologie v praxi (harmonogram a obsahy přednášek), vyučovaného lidmi ze Seznam.cz připravil tento portál exkurzi do jeho nového sídla na Radlické a návštěvu jejich serverů v telehouse TTC.

Sraz měl být v 8:00 u speciálně vypraveného autobusu, který (což nikdo nevěděl) odjížděl až o půl deváté. Asi čekal na opozdilce, kteří chodili pozdě i na přednášky :). V Praze jsme byli rozděleni na dvě skupiny (zároveň bychom se nevešli). Jak už jsem napsal: Seznam sídlí v čerstvě opravené (resp. ještě se asi trošku opravuje) budově na Radlické ulici, za rohem od OC Nový Smíchov (kde jsem byl svého času na promo akci s Epsonem). V této budově sedí Seznam na dvou půl patrech - dům je jakoby čtverec se zastřešeným nádvořím uvnitř a Seznam má půlku dvou nejvyšších pater, mimochodem s pěknou terasou. Na dolním patře jsou spíš obchodníci, telefonistky atd. Mimochodem první patro je skoro plné ženských, horní spíš zase chlapů. Po celém seznamu najdete klasické nápojové a občerstvovací automaty, ovšem za dotované ceny. Seznam dotuje z 50% (automatové) ceny. I tak je myslím RedBull za 20Kč více než sympatický :).

pohled zezadu na Nový Smíchov, všimněte si trávníku na střeše obchodního centra

Pracuje se hlavně v open spacech, kanceláře jsou spíš ojedinělé (Ivo, právní...). U stolů jsou pracovníci organizováni hlavně podle projektů na kterých pracují (fulltext, komunitní služby, zboží atd.). Občas najdete na zemi auto na dálkové ovládání - prý si čas od času zajezdí na odreagování. Čtvrteční večer prý patří gameskám (proč jsme tam nejeli o den později???). Novinkou je, že se každý zaměstnanec může jednou měsíčně nahlásit na (něco jako) volný den, umístí si na svůj stůl figurku tučňáka a věnuje se nějaké prospěšné práci (přeinstalování počítače, oprava zdrojáků které ho štvou, úklid, testování, nějaký pokusný projekt, open source...), přičemž ostatní zaměstnanci by ho neměli otravovat s normálními pracovními úkoly. Je to novinka a podle osvědčení dojde k úpravě počtu _tučňákových_ dnů.

Normální pracovní doba je klasicky 8 hodin, od devíti by tam člověk měl být. Samozřejmě může přijít (a potom také odejít) dřív, zůstat jednou déle a jednou méně apod. Zvláštností je, že pan nejvyšší - Ivo Lukačovič - chodí do práce jenom v liché nebo sudé týdny. Hold šéf a vizionář :). My na něho měli smůlu :(. Jsem s ním chtěl probrat jeho novou zrcadlovku, ale smůla... Btw: popis relativně nové pozice CEO - člověk, který řeší komu přidělit auto a tak :).

Všichni vývojáři (kromě jednoho, tím si ale náš průvodce nebyl jistý) používají Linux, hlavně Debian. Btw: Seznam pojmenovává svoje mutace opensource produktů přidáním S na začátek (nevzpomenu si na příklad, ale Martin mě určitě doplní) - napadl nás název pro novou seznamáckou distribuci linuxu - Sux :). Martin doplnil, že se nepřidává S, ale SZN... Takže konec vtipu :).

Servery se berou jako spotřební zboží - často se mění / dokupují. Něco málo servříků + ústřednu mají i přímo v kancelářích, ale hlavní serverovna je telehouse TTC v Malešicích. Od kanceláří je vzdálena cca 11km vzdušnou čarou, obě místa spojuje 10GB optika (dlouhá přibližně 21km). Jedná se o rekonstrukci starší budovy. Dveře na čipy, ochranka, dvě nezávislé přípojky elektrické energie, dva diesel agregáty (nádrže tuším cirka 500l a 1000l), záložní baterie, konektivita více operátorů (nevím přesně kolika, ale budova je vhodná díky vzdálenosti od dalších uzlů a polohou, takže v ní končí/začínají pražské optické okruhy). Samotná serverovna je větší místnost s falešnou podlahou (o cca 50cm výš než normální podlaha) a stropem. Spodem proudí pod tlakem studený vzduch z klimatizačních jednotek do racků, vrchem je čerpán teplý vzduch zpátky na schlazení do klimatizace. Hašení požárů je zajištěno plynem FM-200, který se po aplikaci váže na kyslík a zabraňuje tedy hoření. Před vypuštěním plynu je spuštěn poplach a ponechána krátká prodleva na opuštění prostoru. I po vypuštění FM-200 je možno v místnosti dýchat (možno vyzkoušet v Německu u dodavatele plynu, u nás se to nezkoušelo). Jinak v serverovně zatím ještě nehořelo. Stejný plyn chrání malou serverovnu i v sídle Seznamu.

Baterie udrží komplet provoz (včetně klimatizace) po 11 minut, záložní agregáty naběhnou během dvou minut a všechno udrží šest hodin. Nasmlouvaná je případná dodávka nafty pro udržení běhu agregátů.

Servery a racky jsou přece jen trošku těžké: na metr čtvereční _falešné_ podlahy působí asi 750kg.

Jednu místnost přímo u serverovny obsadil 24h dozor Seznamu. Nejde o dohled nad servery, ale spíše obsluhu - restarty, výměny disků, instalace nových serverů, spolupráce při řešení problémů administrátorů z kanceláří...

Dodavatel serverů (IBM) drží nad dodaným zbožím doživotní záruku (pochopil-li jsem to správně). Mimochodem IBM bez záruky (supportu) nic neprodá a to kvůli tomu, aby předešla špatným řečem v případě poruchy. Raději zboží bezplatně (v rámci supportu) vymění a obě strany jsou spokojené.

A na víc už si asi nevzpomínám :).

Čekání na druhou část výpravy zkrátila chvíle geocachingu:

3 komentáře:

  1. Před názvy produktů, které si upravují si přidávají SZN. Tj. DCC - SznDCC.
    Měl jsem na to i nějakej fórek, ale momentálně mě zradila paměť :)

    OdpovědětVymazat
  2. neni nahodou to sidlo v Radlicke, a ne Radoticke?

    OdpovědětVymazat
  3. 2 martiner: díky. Pokazil jsi mi vtip :)

    2 larry: Jj, taky dík. Opraveno.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.