neděle, června 17, 2007

Elektřina

S cestou do Států se objevil dosud nevídaný problém: elektřina. Amíci totiž kromě jiných zásuvek používají jiné napětí. Místo nám Evropanům obvyklých 220V jim v zásuvkách koluje 110V. Jenže co s tím? Jak napájet notebook, mobil a nabíječku na foťák a tužkové baterky?

V první chvíli vás asi napadne, že musí existovat transformátor. Ano, existuje. Jenže si ho musíte koupit a všude tahat. Pokud už bude trošku hloubavější, podíváte se pozorně na specifikace spotřebičů: můj zdroj k notebooku může pracovat v rozmezí 100-240V, nabíječky (foto+baterky) jenom v 110-240V, ale s nabíječkou k mobilu je problém. Ta vyžaduje 230V :(. Podle Googlu není dobré tyto nabíječky (resp. spotřebiče dělané jen na 220V) připojovat - ve většině dojde ke spálení/zničení...

Už jsem se připravoval na to, že český mobil hold nebudu moct používat (po tom co jsem si zjistil informace o Cestovateli), ale spásná myšlenka přišla - datový USB kabel umožňuje i nabíjení! Takže zapojit noťas a z ní nabít mobil. No už se těším :).

V pondělí jedu na ambasádu, pro víza...

2 komentáře:

  1. Anonymní11:56

    Hmm, zajimave. Co mas za mobil, ze nabijecka umi jen 220V?
    Ja mam zkusenosti s Nokii a Siemensem, obe znacky maji nabijecky na 100-230V a funguji s adapterem skvele.

    Hlavne nezapomen na adapter. V USA se koupit sice da, ale mnohem draz nez u nas v Bau.

    Protoze jsem skleroza, mam jich uz doma nekolik, kazdou z jineho letiste :o))

    OdpovědětVymazat
  2. Mám Siemens, dostal jsem ji k S65. Ma na sobe uvedeno 230V :(. Adapter mam, kdysi jsem koupil celou sadu primo z Hamy.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.