pondělí, června 25, 2007

Víza

Tak už je to jisté - pracovní povolení do Rakouska a vízum do Turecka doplnilo vízum do USA. Jisté to bylo mimochodem už od minulého pondělí, ale teprve až dnes mám po týdnu pas fyzicky opět u sebe. Ale popořádku.

Víz do Států existuje vetší počet. Základní členění je na přistěhovalecké a nepřistěhovalecké víza. První možností jsem se nezabýval - zůstat tam doopravdy nechci. Ty nepřistěhovalecké se dále dělí podle důvodu pobytu na pracovní, obchodní, studentské, turistické atd. (Pokud se nepletu, tak já mam vízum obchodní; nebudu placen US firmou.)

Ze všeho nejdřív je potřeba najít na webu ambasády ten správný formulář, resp. aplikaci pro sjednání pohovoru (fungovala mi mimochodem pouze v IE :/ ). Ta vám umožní vyplnit základní formulář (Byl jste už někdy ve USA? Provinil jste se nějak proti zákonu? Předchozí 3 zaměstnání ...) a objednat se na pohovor. Počítejte s tím, že je tak na týden až dva (tři?) dopředu obsazeno; v sezóně to je samozřejmě horší. Jenom pro srovnání: dříve (před červnem 2007) jste si formulář museli stáhnout, natisknout, vyplnit a odfaxovat na ambasádu na číslo s poplatkem cca 90Kč/min. Na stejně drahé číslo jste si za 24 hodin mohli zavolat a domluvit si termín pohovoru. Měl jsem to štěstí, že jsem se objednával pár dnů před zavedením nového systému, takže jsem si raději počkal :).

Vyplněný formulář si musíte natisknout, doplnit fotografii (nestandardních rozměrů tuším 5x5cm) a přinést k pohovoru. Každý muž mezi 16 a 45 rokem života (včetně) musí navíc vyplnit formulář DS-157 (Máte nějaký speciální výcvik se zbraněmi? Které země a kdy jste navštívil v posledních 10 letech? ...).

Pak už jenom pár drobností jako nevratný poplatek 2100Kč (ekvivalent $ 100) za vízum a 185Kč pro (ne)kurýrní službu za doručení vašeho pasu. Ten si totiž v případě kladného vyřízení vaší žádosti na ambasádě nechají a (ne)přivezou vám ho posléze podle nadepsané obálky, kterou také odevzdáváte. V opačném případě ho dostanete rovnou zpět. Čekal jsem obrněný vůz plný pasů a prd. Dnes byla v poště pouze OPAKOVANÁ žádost k vyzvednutí zásilky od České pošty. Takže klasika, celou dobu byl někdo doma, ale přes to opět nedoručená zásilka (obchodní balík v tomto případě). Stále se nic nezměnilo.

Pokud byste do Států letěli jen tak, tak by po vás chtěli i nějaké výpisy z účtu apod. Mě naštěstí stačilo potvrzení o zaměstnání a zvací dopis od našeho US bosse.

Možná je potřeba ještě něco, raději si to zkontrolujte.

K ambasádě se dostavte +- pár minut. Pouští i dřív i později (možná podle nálady) a to pouze vás, bez doprovodu :(. Hned po vstupu musíte vypnout a odevzdat mobil, veškerou další elektroniku (včetně nabíječky na mobil a tužkových baterií) a zbraně (v mém případě zákeřný otvírák na víno). Dostanete visačku a postupujete do prvního patra, kde si vystojíte frontičku k okýnku, kde postupně předáte slečně (za notně tlustým a určitě neprůstřelným sklem) všechny potřebné dokumenty a doklady o zaplacení. Potom se můžete posadit, až si vás zavolají k některému z dalších okýnek k pohovoru (takže žádný pokec s ambasadorem v jeho pracovně :( ). Docela zajímavou češtinou si mě zavolal amík z okýnka, nebylo mu vůbec rozumět. Povinné sejmutí otisků prstů, pár všetečných otázek (kam letím, co tam budu dělat, pro koho, kde, kdo, jak, proč, važně?) a bylo.

A teď je to i doma :).

2 komentáře:

  1. Tak to je fakt mazec...to si clovek dobre rozmysli jestli mu za to stoji se do toho ameru podivat. Ja jsem asi pred tremi tydny vyplnovala dotaznik pro Rusko a Belorusko a ten belorusky me docela bavil otazkami "Bylo vam nekdy zruseno vizum do Beloruska?" "Byl jste nekdy vyhosten z nejake zeme?" "Bylo proti vam nekdy vedeno trestni stihani za poruseni beloruskych zakonu?". Mel jsi tam neco podobneho? :)

    OdpovědětVymazat
  2. No presně tyto otázky, jen zaměn Bělorusko za US a je to :).

    Dostal jste už někdy US vízum? Odmítli vám někdy žádost o US vízum? Vyplnil někdy za vás někdo žádost o přistěhovalecké vízum?

    Celé to má 3 strany, takže otázek je tam až až...

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.