středa, ledna 09, 2008

Synchronizace

Už nějakou dobu pokukuji po nástrojích na synchronizaci různých zařízení. Původně se jednalo jen o mobil (Siemens S65) a počítač, což jakž takž zvládal software dodaný společně s telefonem, ale nyní se k němu přidalo PDA (FS Loox N560 s Windows Mobile 5) a hlavně Ubuntu na domácím počítači.

V ideálním případě by bylo dobré umět synchronizovat kalendář, kontakty, poštu (tu jde stáhnout i zvlášť) a případně i soubory. Tohle všechno sice umožňuje ActiveSync při komunikaci se strojem vybaveným plným Outlookem (ne Expres). Stejně tak software pro mobil se bez Windows neobejde. Jenže na Ubuntu (pominu-li virtuální stroj) tohle mít nebudu. Navíc vzhledem k tomu, že používám několik strojů (doma, notebook, práce) by bylo dobré, aby řešení fungovalo bez ohledu na místo připojení.

Outlook jde nahradit snadno (byť ne veškerou funkcionalitu) pomocí Google aplikací (Gmail, Calendar) a jejich propojením např. s Thunderbird. Jenže jak do všechno propojit?

Na JasnéPáce vyšel článeček s několika alternativami. Bohužel všechny potřebují nějakou speciální aplikaci, která nahrazuje ActiveSync, což není úplně praktické. V diskusi je ovšem zmíněn projekt NuevaSync, který se pouze přidá jako další zdroj AS. V současnosti umožňuje synchronizaci s Google kalendářem a Plaxo kontakty. V plánu jsou úkoly na RTM (má dokonce plugin pro FF, aby se zobrazovaly i v Gmailu) a emaily přes IMAP. Takový to slepenec různých služeb. V poslední době se zlepšily kontakty v Gmailu, tak by bylo přece jen lepší držet se jedné značky. Uvidíme jak bude pokračovat vývoj nebo jestli vznikne nějaký další projekt...

Synchronizace s telefonem asi bude horší, ale podle všeho existuje XMPM, který by to taky měl umožňovat.

Aneb co všechno je potřeba udělat, aby člověk nahradil Outlook :(

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.