úterý, července 22, 2008

Pečení je radost...

Pekárnu Štěpán rozbalil již v pátek 11. července. V sobotu poctivě prostudoval návod, vypálil pekárnu aby nesmrděla (dle rad „starších“ může z nevypálené pekárny „smrdět“ i dalších 7 chlebů) vymyl nádobu na pečení a nachystal ingredience (vodu a směs vícezrnného chleba).
Chleba jsme původně chtěli podávat ke grilovanému masu, ale večerní bouře nám tento plán trochu pokazila, takže jsme nakonec byli nuceni maso dogrilovat v troubě. Maso je jednoznačně chutnější z venkovního grilu, ale chleba neměl chybu. Jen se po něm zaprášilo...

Následovala další dvě víkendová pečení: chléb slunečnicový a celozrnný (oba ze směsí). Z těchto směsí jednoznačně vede vícezrnný (náš první).

Ve středu jsme opět grilovali :). Bylo to jen takové malé grilování, neb bylo potřeba pojíst maso připravené na sobotu (to ta bouřka). Zkusila jsem upéct první chléb, který jsem namíchala sama dle receptu. Byl to chléb bílý kmínový, doporučený začátečníkům, takže na něm nebylo co pokazit. Pro lepší chuť jsem přidala kostičky eidamu a klobásky. Pěkně nakynul a chuťově byl mňam mňam. Sýr se v něm pěkně roztekl a klobáska dodala pikantní chuť.

Pro druhý pokus jsem vybrala pivní chléb. Nejdříve jsme museli zajet do obchodu nakoupit mouky. Na radu Lady jsme vyrazili do Tesca. Je to asi jediný obchod, kde se dají koupit všechny mouky na jednou. Pečení ale muselo počkat.

V neděli odpoledne jsem nachystala ingredience a spustila program. Pohlídala jsem těsto, aby bylo dostatečně vláčné a šla na oddychové dvě hodinky volejbalu. Po návratu jsem se nemohla dočkat až chleba ochutnám. Nakrájela jsem ho ještě teplý a pro velkou účast domácích a návštěvníků padla polovina chleba už na ochutnávání.

Jelikož jsme už zase bez chleba, zkusím dnes upéct další kousek. Tentokrát to bude opět pivní chléb, ale vylepšený o nivu a česnek.

Recepty zatím hledám hlavně tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.