čtvrtek, prosince 21, 2006

Rušička signálu

Od začátku týdne lovím ducha v domácí bezdrátové síti. Signál se mi prostě z ničeho nic prakticky ztratí a místo abych fičel na plný výkon 54Mb/s se útrpně vláčím 1Mb/s... Hledal jsem možné zdroje rušení, měnil nastavení, pátral po dalších bezdrátových sítích, které by mohli kolidovat, přemisťoval router, zkoušel různé polohy antény a pořád nic. Až jsem si vzpomněl.

V průběhu minulého týdne se mi v rámci Windows Update nabídla aktualizace ovladačů mojí bezdrátové PCMCIA karty Asus WL-100gE. Pod vidinou lepšího signálu/bezpečnosti/určitěještěněčeho jsem aktualizoval.

WL-100gE používá svoje vlastní ovladače a navíc má poměrně pěkný nástroj pro nastavování karty a připojení (správce profilů pro různé sítě, AP/Ad hoc, monitoring signálu, pokročilé možnosti zabezpečení...). Jenže ty nové ovladače, původem od Microsoftu, si nejspíš jaksi nerozuměly s nástrojem pro správu. V praxi to vypadalo tak, že jsem se sice úspěšně připojil, mohl jsem pingnout, ale při jenom trošku větší zátěži (spuštění Firefoxu, který ihned začal stahovat předpověď počasí) spojení spadlo a nebylo schopno nalézt žádnou síť.

Microsoft má naštěstí v Ovládacích panelech možnost vrátit změny ovladače zařízení (asi to tam dali kvůli tomu, že vědí jaké ovladače vydávají ;) ) - po provedení návratu k předchozí verzi vypadalo všechno ok - karta se připojila k routeru, svižně komunikovala...

Jenže čas od času záhadně klesala rychlost spojení až na minimum. Po pár dnech neúspěšného pátrání jsem si vzpomenul na aktualizované ovladače; vzal jsem originál cd od Asusu, odinstaloval ovladače bezdrátovky a znovu nainstaloval. Od té doby má pořád zařazeno na nejvyšší stupeň a je po duších.

Příště radějí tlačítku pro vrácení změn ovladačů raději nevěřit...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.