pátek, prosince 15, 2006

Travel Bug

Při Geocachingu se hledají poklady schované na zadaných souřadnicích. Najdeš poklad, něco si z něho vezmeš, něco přidáš, zapíšeš se... Co to trošku oživit? Co kdyby se místo (prakticky) anonymních dárků v pokladech dávali dárky tak trošku živé, osobní?

V první řadě vás ubezpečím, že nejde o žádná živá zvířata zavíraná do malý temných krabiček. Ono by to asi ani nešlo - nacpat křečka do malé filmovky :). Bude se pořád jednat o malé dárky, které se od těch ostatních liší.

Stejně jako mají psi na obojku známky, podle kterých jdou identifikovat - stejně tak mají psí známky i vyměňované předměty. A jak to vypadá? Dva plíšky na řetízku - prostě psí známka (dog tag) :). Jeden plíšek si necháte (jako majitel) a druhý pomocí kuličkové šňůrky připevníte na vyměňovanou věc. Každý pár známek má svoje jednoznačné číslo (tracking number) + heslo, pomocí kterého známky aktivujete a označíte se za majitele.

Těmto identifikovaným předmětům se říká Travel Bugs (TB). Nemusí se jednat jenom o předměty s dog tagy, ale i o tzv. geocoins, což jsou speciální mince opět s vyraženým číslem. Mince se nikam nepřipevňují a jsou to TB sami o sobě.

Zatím nic moc, co? A co s tím dál? No přece vytvořit z neživého živé - předměty lze pojmenovávat a hlavně jim dát úkol. A jaký? Např. jsem kačer Duffy a nějak jsem nestihl svoje hejno do teplých krajin - nechceš mě tam vzít ty? A budu strašně rád, když se se mnou vyfotíš a přidáš fotky do logu, ať mám na co ve stáří vzpomínat...

Potom už jenom umístit do nějaké kešky a zapsat do elektronického zápisu na webu Geocaching.com (stejně jako každý další nálezce).

Lidé kteří najdou váš TB si můžou podle tracking number zjistit co to je za předmět, kde všude už byl a kam by rád. Pokud se nálezce rozhodne TB vzít, měl by se snažit předmětu pomoci v jeho úkolu. A neměl by u sebe sušit příliš dlouho (jako rozumná doba se udávají 2 týdny).

Kde takový vlastní Travel Bug vzít? Nejlépe v některém z GC obchodů. V tom českém vyjde TB na 189Kč.

My jsme samozřejmě nemohli zůstat stranou a rozhodli jsme se vypustit naši malou Coccinellku do světa. A kam? Je to metropolitka, takže by se ráda podívala do Londýna, do Paříže a kamkoliv, kam ji to zavane... Někdy v budoucnu by se potom ráda vrátila zpátky k nám, aby s námi mohla oslavit Vánoce. Tím "někdy" je myšleno za pár let.

Těžké bylo loučení, nějaký ten pátek ji přece jen neuvidíme :(. Navíc občas se stane, že kešku navštíví zloděj a TB nenávratně zmizí.

Uložili jsem ji do TB Hotelu poblíž letiště tady ve Slatině a čekali, až ji někdo pomůže dál...

Zavolá nebo přijde - ŠOK!


Mysleli jsme si, že Coccinellka se bude potloukat po českých keškách a možná tak za rok se přehoupne přes hranice, za další rok přes další hranice... Jenže po týdnu čekání doopravdy přišel šok - první nálezce oznámil, že příští týden jede do Anglie, tak že ji tam vezme! Další dva týdny čekání a šup - La Petit Coccinelle se zabydlela v kešce na předměstí Nothinghamu.

Jen tak dál...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.