pátek, ledna 26, 2007

Zubařka

Dnes dopoledne jsem se vydal na plánovanou návštěvu na zubní. A abych si den udělal příjemnějším, chtěl jsem se jen tak mrknout po nějakých keškách. Delší dobu totiž máme zálusk na "Konecnaaa Vyyystupovaaat !", ve výpisu se nám totiž už dlouhou dobu hlásí jako nejbližší cache. Což o to - na Bílou horu se rádi vypravíme, jenže tato keška je multi. Úkol je jednoduchý - projet konečné všech tramvají, zjistit tam nějaké číslo (většinou čísla výhybek) a ze všech potom vypočítat souřadnice. Tramvají je v Brně 13; konečných necelý dvojnásobek, protože některé šaliny mají konečné dohromady (2 a 3 na Staré osadě atp.). Aby autor (děkujeme mitáku :) ) omezil riziko chyby, prozradil poslední cifry výsledných souřadnic. Takže abych to shrnul: dohromady 26 čísel (vážou se na jednotlivé linky), spočítat dvě rovnice jejichž výsledky budou větší než nul, menší než než tisíc a končící na danou cifru.

Jelikož jsem líný a informatik k tomu, tak proč na to neposlat nějaký brutalforce algoritmus, který by zkoušel jednu možnost po druhé? Pohled na počet všech kombinací (4^26 = 4.50359963 × 10^15) ovšem není ani trošku kamarádský. Z hlavy jsem odvodil hodnoty z některých konečných ("Ze severní konecné stanice linky 13 mužete videt" - a, b, c, d) a opět jsem se vyděsil počtem kombinací.

Abych tomu všemu pomohl, tak jsem dnes po návštěvě zubařky vyrazil na Kraví horu a na Starou osadu, a šup - kombinace se mi srazili na (snad už přijatelných) 137 438 953 472 :). No uvidíme co mi vypadne.

A když už jsem byl v tom městě, tak jsem chtěl najít #59 - GCXYH3 - Meninska brana / The Menin Gate - TM, kterou jsme už s Leničkou jednou hledali. Bohužel zrovna v době, kdy byla ukradená, takže jsme to aspoň ohlásili. Od té doby se už stihla ztratit podruhé - možná to ale bylo větrem. Chtěl jsem ji proto stihnout v době než se opět ztratí. No a šalina čtyřka z Kraví hory teď jezdí přes město, takže jsem to měl i s dovozem :). Suverénně jsem došel přímo pod skrýš, pozoroval jsem kolemjdoucí a čekal na vhodnou příležitost. Okolo se pořád motal nějaký človíček, jakoby něco hledal. Oslovení, hmm, taky geokačer. Chtěl hledat popelnici, abychom ke keši vylezli. Jedna z příležitostí k zužitkování sama sebe - výskok a je to :). Při logování jsem zjistil, že lepí povědomou nálepku... Ano, byl to maros251; autor Avionu, jehož nálepky pravidelně potkáváme v logboocích. Příjemná náhoda :).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.