pátek, července 11, 2008

Domácí pekárny

Už delší dobu jsme uvažovali o domácí pekárně. Jenže pekárny jsou prý drahé, chleba vyjde levněji v obchodě a i když je domácí chuťově lepší, tak se málokdy podaří... Takže jsme se o pekárny přestali zajímat.


Náš nezájem nalomil Benedikt s Margitkou, kteří nám nabídli smažený květák a k němu nějaký zrníčkový chleba. Tím okamžikem se všechno změnilo.

Následovala palba otázek typu kolik ten chleba stojí, co elektřina, co pekárna, jak dlouho, kolik, hluk, zrníčka, nezdrcne se, značka, typy... Takže ve známost vejde, že:
  • chleba lze péct z předpřipravené směsi, která jde navíc rozšířit o různá zrníčka a jiné dobroty (pekárna připraví těsto a pak dá znamení pro vložení extra přísad; automaticky to umí dělat jen Panasonic SD 255 WXE) nebo případně z vlastní směsi, u které je ovšem potřeba experimentovat, aby byl chleba k světu; včetně elektřiny
  • cca 3/4kg chleba vyjde při pečení ze směsi cirka na 15-17 Kč, při vlastní směsi ještě na méně; záleží také na extra přísadách
  • celý proces trvá obvykle okolo tří hodin (promíchání, kynutí, pečení)
  • pekárny jdou časovat na 13 hodin dopředu, takže ráno můžete mít čerstvý a teplý chleba; pekárna ho případně sama udrží teplý
  • kromě chleba umí přístroje spoustu dalších věcí (jen těsto, pečení z hotového těsta, sekaná, marmelády atd.)
  • parametry pečení: míra propečení atd.
  • upečený chleba se vyklopí a pekárna i vanička je prakticky čistá
  • nejlevnější pekárny stojí okolo tisíce, dražší okolo 5-6 tisíc
A tímto tedy bylo rozhodnute že ano. Otázkou už jen zůstavalo jakou pekárnu vybrat. Je jich pře jen docela velké množství. I přes toto jsme se prokousali:
  • skutečných výrobců je jen pár, jednotlivé značky si na ně potom jenom nalepí svoje loga a vydávají je za své (např. nějaké výrobky Unold a Domo); takže je možnost vybrat si totožný výrobek za netotožnou cenu
  • přístroje můžou mít jednu (kulaté a kostečkové (dlažební kostka) chleby) nebo dvě metličky (cihlička) na promíchání surovin; dvou metličkové jsou prý poruchovější (převod); netrvali jsme na cihličkách
  • programy pečení jsou na různých zařízeních prakticky totožné, pro experimentování se hodí mít uživatelsky nastavitelný režim
  • obecné zkušenosti s výrobci: Eta a Moulinex jsou prý často předmětem reklamací (olupování vaniček, převody, hluk); tyto postřehy a zkušenosti máme od Lady, která pekárny testuje...
Nakonec jsme se tak dostali ke značce Domo, i když svoje želízko v ohni měl celou dobu Moulinex s modelem Home Bread XXL Baguette (OW500331), který má vaničky na bagetky. Jenže bagetky se musí napůl ručně připravit, jsou to jen 4 malé kousky (na druhou stranu je to tak akorát na snídani). Nakonec jsme bagetky zavrhly: asi bude lepší si nechat pekárnou připravit víc těsta a bagetky upéct v troubě.

Celý proces z povzdálí sledoval Ben, který naše případné ustoupení od nákupu kontroloval zasláním ukázkových fotek domácího chleba :). V rozhodovacím procesu pomohl i Abakus, jakožto spokojený uživatel značky Domo.Vítězně z toho všeho nakonec vyšel model Domo B3975, který se nám jednak líbil, druhak je teď zdarma i kuchyňská váha (ať žije teleshoping!) a do třetice myslím nejlépe tvarově pasuje do kuchyně. Kupujeme ho přímo od dodavadele do ČR, který zároveň dodává i různě směsi. Cenově sahá lehce pod 3 tisíce.

Dorazit by snad měl v nejbližší době, takže potom začneme referovat. Nejvíc se těším na snadnou přípravu chleba ze směsi a na: "Taťko, došel chleba. Skoč do obchodu!" Šup voda, šup směs, 3 hodinky počkat a je to.

3 komentáře:

  1. Rodina mé drahé pekárnu má a nutno říct, že od první chvíle, co sem ten chleba jedl, mě to velmi zaujalo :)

    A k "málokdy podaří" - není pravda, dle návodu to zvládne každej a časem už i bez něj a s experimenty :)

    Ty tři hodiny jsou problém, když je hlad... :D

    OdpovědětVymazat
  2. To jen tak co jsem slyšel. Není droždí jako droždí, víc soli, míň cukru (nebo naopak) a hned to dělá něco jiného :). Každopádně to ale jde, jen je potřeba to párkrát vyzkoušet.

    Jinak v sobotu jsme ze směsky udělaly vícezrnný chlebík a byl vynikající.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní18:20

    Mám stejnou pekárnu a jsem moc spokojený.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.