čtvrtek, března 01, 2007

Jak na zamčené ATA disky

V souvislosti s provozem Windows Home Serveru Beta 2 - WHS (ještě jsem se nepochlubil, ale dostal jsem testovací licenci) jsem byl nucen odpojit původní disk s WinXP. WHS má totiž tu (ne)pěknou vlastnost, že všechny disky hodí do jednoho poolu a při tomto procesu je pěkně zformátuje (žádný migrační nástroj na připojení disku obsazeného daty bohužel ještě není).

Abych tedy předešel ztrátě dat na disku s XP, raději jsem ho odpojil. Až po cca týdnu od nainstalování WHS jsem se dostal k tomu, abych vykopíroval data na jiný stroj kvůli záloze. Jenže ouha - připojím XP disk, vyberu systém pro nabootovaní (na disku je multiboot) a najednou šup - hláška BIOSu, že na disku není systém k bootu. Jak to, když jsem si před chvilkou vybíral?

Nastal neskutečný kolotoč - disk jsem postupně zkoušel zapojit na jiné pozici (primary/secondary master/slave), pomocí jiného kabelu, v jiném počítači, přes dvě různé externí USB krabičky a nic. BIOS i Windows sice disk našly, dokonce ho i zobrazili ve správci zařízení, ale už ne ve správci disků. Disku nešlo přiřadit písemné označení (sám ho nedostal) a vůbec se k němu nedalo dostat.

Jen na stroji s WHS se disk zobrazil ve správci disků, ale nešel inicializovat a nebyly na něm rozpoznány žádné partition. Tam jsem tedy experimentoval.

Gůgl mi toho vracel hodně - stejný problém totiž řeší velká spousta Xboxáků. Jenže návody typu: spusťte utilitu - vytáhněte (za běhu) datový kabel z disku - spusťte druhou utilitu - opět připojte; mi přišli jako dost ujeté a hlavně hazardní. Podobně jako návod, jak si spájet cosi, přes co se disk připojí a pomocí nějaké drsné utility se z něj to heslo vymaže.

Postupně jsem vyzkoušel:

  • OnTrack Easy Recovery - timeout
  • PartitionMagic - nešel do WHS nainstalovat
  • GParted - bootovací cd s linuxovou distribucí, a la PartitionMagic, ale zdarma; pěkné, šikovné; budu určitě používat; při práci s tímto diskem mi ovšem házelo jen errory
  • SeaTools - bootovací cd s nástrojem od Seagate (což je mimochodem výrobce onoho disku); pomocí tohoto nástroje jsem se konečně dozvěděl podstatnou informaci - disk je zamčený
  • HDD Unlock - utilita do Win, potřebuje (stejně jako ostatní) mít odemykaný disk připojený jako master; odemknutí je jednorázově zpoplatněno (necelých $10 za disk do 80GB) - je potřeba být online; při odemknutí budou zničena všechna data (proto jsem ho nakonec nepoužil)
  • Repair Station - něco podobného jako HDD Unlock, jen nemají tak pěkné stránky :) - za to jsou ovšem podstatně dražší ($50 za jedno odemknutí)
  • fintu s aktualizací FW v disku; nepomohlo, asi kvůli tomu, že je se flashovala stejná verze
  • MHDD - spasitel! (celý návod je popsán zde, by hdkiller; měl jsem standardní heslo "Seagate" + pětadvacet mezer za ním)
Takže už mám zase disk zpátky, už jsem z něho nabootoval XP a kopíruji data pryč.

Nechtějte vědět kolikrát jsem resetoval, disk (za/od)pojoval ani kolik bootovacích cd vypálil (naštěstí RW)...

2 komentáře:

  1. Co to je zamčení disku a jak se to může stát samo od sebe?

    OdpovědětVymazat
  2. Podle toho co jsem vygooglil se to zamykání disků používá hlavně v Xboxech, aby v nich šel použít jen jeden konkrétní disk, který nepůjde použít nikde jinde. Heslo pro přístup mají uložené na motherboardu.

    Jinak se rozlišuje master a user heslo, ale nenašel jsem rozdíl. Odemykal jsem master.

    O příčinách samozamčení (tzn. ne z výroby, úpravy) jsem se moc nedozvěděl. Prý to může být vzniknout při pokusu o instalaci jiného OS, pokusem o fdisk nebo instalací nějakého softu. Ani jedno ovšem není můj případ. Já si v multibootu vybral operační systém a pak na mě vybafla chyba o nenalezení systému. Měl jsem připojený jen tento disk. Až po zkoušení mi Seatools zahlásil, že disk je zamčený...

    Předtím mě jenom zlobil ATAový kabel, takže jsem ho zkoušel zapojit lépe a párkrát restartoval. Teď jsem tam dal raději nový.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.