pátek, března 02, 2007

Storage pool

Jak jsem už předeslal v předchozím příspěvku - dostal jsem testovací licenci, platnou do příštího roku. V příspěvku jsem také naťukl správu disků ve WHS. Ale od začátku: při instalaci systém zformátuje všechny připojené disky. Pro sebe si vyhradí 10GB partition (z níž zabere necelých 5,5GB), kterou pojmenuje SYS a přiřadí ji písmeno C. Zbylé místo na základním disku + ostatní (fyzické) disky hodí do svého storage poolu a vytvoří z nich jeden velký (jakoby RAID 0) disk D: s názvem DATA. Na tomto disku vytvoří sdílené složky (Music, Photos, Public, Software, Videos + osobní složky pro jednotlivé uživatele). Optická mechanika je dostupná pod písmenem X.

Máte-li v počítači (resp. v poolu) připojené alespoň dva disky, můžete pro jednotlivé složky zapnout Folder Duplication - soubory se budou automaticky ukládat na více disků a v případě výpadku jednoho disku tedy nepřijdete o svá data. Ovšem zmenšíte si celkovou kapacitu...

Po připojení nového disku k počítači by měli být disk normálně viditelný pod dalším písmenem (nevyzkoušeno, protože včerejší pokus skončil zablokováním celého disku, ovšem ne díky WHS). Před připojením k poolu je potřeba z něj dostat ven data (pokud není prázdný) a teprve potom jej přidat do poolu. Žádná migrační utilita na to zatím není, ale nejspíš bude, protože je po ní u testerů velký zájem.

Disky jdou samozřejmě i odebírat, tedy kromě toho se systémem. K tomu jsem se ale zatím ještě nedostal...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.