úterý, července 10, 2007

Den 9. - Mongolci

Ráno bylo tradiční: pokoušel jsem se dovolat někomu z těch, kdo jeli na vodu (opět neúspěšně), potom zavolat domů (taktéž), snídaně, rychle nachystat a do práce.

Před obědem jsme se pokoušeli najít nějakou novou benzinku kdesi na jih od práce, u jezera. Je prý otevřená jen asi 2 týdny, takže jsem ji neměl v mapě. Prý má být červená :). V tom spěchu si potom Ledva spletl "jíst" a "east" [íst], a vyrazil špatným směrem. Naštěstí i tímto směrem bylo něco k snědku, ostatně jako všude jinde v USA.
crazy fire, kabrio v dešti

Tak jsme se tedy dostali ke Crazy Fire - Mongolian Grill. Vezmete si ne moc velkou mističku a na ni si vršíte hromádku všech možných (syrových) surovin: zeleninu, různé masa, salámy, mořské potvůrky, vajíčka, nudle (ok, ty nejsou syrové) atd. Vše si zalejete různými oleji (česnekový, pepřový...), posypete kořením (červeně označené je pálivé, označené hvězdičko je ultra pálivé a dvěma už je to ultra mega extra pálivé (netestováno)) a odnesete kuchaři (asi vážně Mongol) nebo jeho pomocníkovi (Amík s culíkem) k obří pánvičce. Ti potom vaše jídlo obrací speciálními meči (jak jinak to nazvat) až je připravené, sesypou vám ho na talíř, doplní rýží (bílou nebo hnědou) a předají ke konzumaci.

Výsledná chuť tedy závisí pouze na vás. Hned při vstupu sice dostanete "jídelníček", na kterém jsou uvedené některé doporučované a tedy zaručené kombinace, ale kdo si to má pamatovat :).

Po obědě jsme něco málo geocachingovali. Je snad možné se ubránit hledání pokladů, když přímo na parkovišti (ono je to trošku větší parkoviště) u Mongolců jsou 3 keše?

Při návratu do práce tu začalo pršet. S menšími přestávkami prší až do teď, čili večera. Bohužel žádný osvěžující déšť - prší tu horká voda na kafe... Trošku se sice ochladilo, ale vzduch má o to větší vlhkost, takže je pěkně dusno. Občas tu prý při dešti klesne teplota až o deset stupňů. Toto mokré počasí mimochodem podstatně zlepšilo viditelnost ve Smoky - Great Smoky Mountains National Park. Obvykle tu není skoro nic vidět, prakticky celý rok. Snad to vydrží do víkendu, abychom se tam stihli podívat. Sami se můžete podívat na záběry z webkamery a na graf viditelnosti.

Vzhledem k dešti jsme vypustili večerní program. Skočili jsme si jen do Food Lyonu (= Delvita) pro nejnutnější potraviny, pro benzín (trošku zdražil; na naší oblíbené benzince (nejlevnější v okolí) je za 2.849 za galon) a zůstali jsme na hotelu. Konečně jsem se tak dal do vaření: těstoviny (vrtulky), na pánvičce jsem osmahnul párek, přidal povařenou zeleninu... Ještě by to sice chtělo poladit, ale na místní podmínky (a moje schopnosti) dobré.

Aspoň mám konečně číst. Navíc Rodney mi v práci půjčil The Code Book, knihu o šifrách.

Takže bude klidný večer...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.