pondělí, července 16, 2007

Den 14. - Eno River State Park

Ráno: dlouhé logování kešek z předchozího dne.


Dopoledne: večer Luděk svolil s tím, že nám přes svoji kreditku objedná Garmina 60 CSX. Takže jsme mu vezli hotovost. Bydlí kousek odtud. Až do dvou jsme strávili s ním a jeho rodinou ve velmi příjemném rozhovoru. Na rozdíl od Američanů mají znalosti a přehled, i ta komunikace je přece jen podstatně snazší :). Luděk je mimochodem milovník Maců, po asi hodině a půl strávené u jeho počítače si teď všichni chceme koupit iMac :). Rovněž děkujeme za oběd, třeba ho budeme moci někdy oplatit. K obědu jsem dostal i pivo: Budvar se tu nemůže jmenovat tak jak u nás (spor o ochranná práva), takže jsem měl Czechvar :). Ještě jednou děkujeme.

Ještě k objednání přes net a placením kreditkou: karta je doopravdy kreditní, ne platební jako je většina našich. "Zaplacením" pomocí ní dojde k vypůjčení peněz a jejímu majiteli přijde na konci měsíce výpis s přehledem plateb. Potom buď vše ihned zaplatí (z normálního účtu atd.) nebo zaplatí pouze minimální stanovenou část (peníze si tedy vypůjčí a postupně splácí). Pokud s platbou nesouhlasí, tak ji označí za neoprávněnou a je na bance aby prokázala opak. Takže pokud vám eshop naúčtuje částku navíc nebo úplně jinou objednávku, prostě ji nezaplatíte a necháte banku, aby si vše za vás ověřila...

Stejně to je náhoda, že jsem se potkali: Luděk sleduje nově založené keše v okolí a zná všechny obvyklá jména, která se tu honí za FTF (být prvním objevitelem). A les-coccinelles neznal. Aneb co dokáže jedna cache a náhoda :).
eno river state park

Odpoledne: původně jsme chtěli stejným směrem jako včera - do Stone Mountain State Park - protože by tam nemuselo pršet. Vzhledem k délce návštěvy jsme se ovšem vypravili jen do Eno River State Park a prošli jsme si směs místních trailů. Procházka pěkná a taky pěkně mokrá: opět durch propocené oblečení :). V jednom místě jsme vyplašili dvě želvy, vyhřívající se na padlém stromu ve vodě.

Večer: uvařil jsem si další část kolínek. Dnes jsem se už snažil udělat si něco jako omáčku. Nemám tady moc surovin, takže to byl spíš jen pokus. Svůj účel ale splnil. Ještě tam mám mám mraženou zeleninu i kolínka aspoň na jednu porci. Po víkendu už jsem tak unavený, že jsem zalezl s notebookem do postele a koukám na nějaký díl Jurského parku.

A zítra zase do práce...

3 komentáře:

  1. Kdybys zustal i na veceri, nemusel sis delat kolinka. Udelali jsme si tu dneska k veceri vyborne BBQ. Burgry a spizy. A pivka je taky jeste dost. Yummy! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Kreditky u nás fungujou dost podobně (z vlastní zkušenosti nemůžu sloužit, protože ji nemám). Největší výhoda kreditky (třeba proti kontokorentu, kerej ovšem taky nemám) je, že má určité období (např 45 dní), ve kterém je vyčerpanou částku možné bezúročně splatit.
    Zkus tam třeba zjistit, kolik jsou běžný sazby z úvěru kreditní kartou (u nás cca 20%, kontokorent cca 15%), nebo jestli jako u nás bezúročný období neplatí na výběry z bankomatu.

    Jinak kusům plastiku, kterýma se dá platit se obecně říká platební karty. Těm, který čerpají peníze rovnou z účtu se říká debetní a těm který čerpají peníze na úvěr kreditní.
    Z nepochopitelnejch důvodů dřív než se kreditní karty začly u nás vydávat, laická veřejnost začla říkat debetním platebním kartám kreditky...

    OdpovědětVymazat
  3. Uroky se lisi dle typu kreditky. Obecne plati, cim mas lepsi Credit score, dostanes kartu s lepsim urokem a vyssim limitem. Osobne nemam zadny extra a u jedne kreditky mam 8.9 a u druhe 9.24 APR. Hotovost lze vybirat, jen je na ni vyssi urok, ja mam 19.80 APR.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.